Μονοπάτι 01: Άρδασσα - «Τσιλιμίγκα» - «Κορ. Σινιάτσικος».Κείμενο-Φώτο-Χάρτης: Τάκης Μήτρου
αναδημοσίευση από: http://www.hellaspath.gr/forum/viewtopic.php?f=66&t=323

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ:+1431
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 9,85+9,85 19,7~ με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2[/b]
ΧΡΟΝΟΣ: Aανάβασης 4 ώρες και 30 λεπτά περίπου, με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 318 Μ.Α.Ω – 2,8 Χμ . Συνολικός Χρόνος 9 ώρες.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Μέτρια αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού. Στην ίδια διαδρομή υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις για σήμανση, όπια και αν ακολουθήσουμε δεν θα ήμαστε λάθος.
Κύρια σήμανση, Κόκκινες τετράγωνες πινακίδες με άσπρο κύκλο στο κέντρο. Μετά την πυγή μπλε κύκλος
Νερό στην Διαδρομή: Ναι Στην ποτίστρα στην πυγή, και στον «Τσιλιμίγκα».
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: 3,7Χμ. Νοτιοδυτικά ΝΔ από την πλατεία της Άρδασσας. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Από την πλατεία της Άρδασσας, παίρνουμε των δρόμο ευθεία Νοτιοδυτικά ΝΔ, που θα μας βγάλει από το χωριό. Βγαίνουμε από το χωριό και συνεχίζουμε, σε χωράφια και στην συνέχεια έχοντας αριστερά το ρέμα και τα λατομεία και δεξιά μας μαντριά. Μετά τα μαντριά συναντάμε δεξιά διασταύρωση που την αγνοούμε, και αμέσως μετά συναντάμε δεύτερη διασταύρωση δεξιά και από δρόμο που αχνοφαίνεται, μπαίνουμε σε λιβάδι με μοναχικό δέντρο όπου βρίσκουμε και την πρώτη πινακίδα του μονοπατιού 02 (1).
Ήμαστε στην θέση «Μύλοι» σε υψόμετρο 680Μ και σε απόσταση 3,7Χμ. από την πλατεία της Άρδασσας. Έως εδώ σκόπιμο είναι να έρθουμε και με αυτοκίνητο.
Από το μοναχικό δέντρο φεύγουμε αριστερά στην ρεματιά, την περνάμε, περνάμε από μικρό χωράφι , ανεβαίνουμε σε όχθο και καταλήγουμε σε ράχη με δρόμο (2) έχοντας αριστερά χαμηλά μας την κτηνοτροφική μονάδα της οποίας τα σκυλιά για να αποφύγουμε ξεκινάμε την διαδρομή πριν από το ρέμα. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας στην γυμνή ράχη με Νότια Ν κατεύθυνση από δρόμο υπογείου υδραγωγού τον οποίον και ακολουθούμε, φτάνουμε σε σέλωμα έχοντας αριστερά μας την κορυφή «Παρατηρητήριο» 850Μ, συνεχίζουμε, ο δρόμος στριβεί σταδιακά Νοτιοδυτικά ΝΔ και καταλήγει σε ράχη όπου δεξιά μας πίσω από θάμνους υπάρχει ποτίστρα (3).
Ήμαστε στην θέση «Ποτίστρα» σε υψόμετρο 920Μ αφού καλύψαμε+240 μέτρα Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,35 Χμ. σε χρόνο 1ωρας και 45 λεπτών από τους «Μύλους».
Ενώ ο δρόμος έχει τερματίσει συνεχίζουμε από μονοπάτι σε ομαλή ράχη ανάμεσα σε βατομουριές και φτέρες για περίπου 50 μετρά ώσπου συναντάμε αριστερά νεροκατεβασιά «Λούκι». Μπαίνουμε στο λούκι και πότε στην κύτη του πότε στις παρυφές του ανηφορίζουμε ώσπου φτάνουμε σε πλάτωμα με χωράφι. Συνεχίζουμε στο όριο του χωραφιού έχοντας το χωράφι δεξιά, αμέσως μετά το χωράφι, το μονοπάτι διχάζεται (4), αριστερά φεύγει γιδόστρατα για την ράχη και δεξιά μπαίνει ανάμεσα σε κέδρους και γκορτσιές στην δασωμένη πλαγιά. Ήμαστε σε υψόμετρο 1030Μ. Μπαίνουμε φαρδύ στο μονοπάτι μέσα σε θαυμάσιο δάσος με αιωνόβιες οξιές, το μονοπάτι κατηφορίζει φτάνει σε ρεματιά στρίβει δεξιά Δυτικά Δ και ανηφορίζει ήπια κυκλώνοντας την πλαγιά ώσπου φτάνουμε σε άνοιγμα με πυγή.
Ήμαστε στην θέση «Πυγές» σε υψόμετρο 1020Μ αφού καλύψαμε+200 μέτρα Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2 Χμ. σε χρόνο 45 λεπτών.
Συνεχίζουμε από τις πυγές, το μονοπάτι στρίβει σταδιακά και αλλάζει κατεύθυνση σε Νοτιοδυτική ΝΔ, ανηφορίζοντας έντονα στην δασωμένη πλαγιά, φτάνουμε σε ρεματιά δεξιά και κινούμαστε στο χείλος στην συνέχεια σε υψόμετρο 1220 περίπου μετρά την περνάμε απέναντι και συνεχίζουμε στις ίδιες συνθήκες ώσπου βγαίνουμε από το δάσος έχοντας μπροστά μας τα λιβάδια του «Τσιλιμίγκα», ανηφορίζουμε σε γυμνή ράχη, φτάνουμε σε χωματόδρομο (7), τον περνάμε απέναντι, ανηφορίζουμε σε ομαλή πλαγιά και καταλήγουμε σε πλάτωμα (8) έχοντας πλέον θέα όλο τον ορεινό όγκο του Άσκιου.
Ήμαστε στην θέση «Τσιλιμίγκα» σε υψόμετρο 1415Μ αφού καλύψαμε+395 μέτρα Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,8 Χμ. σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών από της «Πυγές».
Στην συνέχεια ακολουθούμε την URLκλασική διαδρομή για ανάβαση στην κορυφή «Σινιάτσικο», και αφού καλύψουμε+696 μέτρα Υ/Δ, διανύσουμε απόσταση 3,7 Χμ. σε χρόνο 1 ώρας και 45 λεπτών φτάνουμε σε υψόμετρο 2111Μ στην κορυφή «Σινιάτσικο».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε+1431 μέτρα Υ/Δ, αφού διανύσαμε απόσταση 9,85 Χμ, σε 4 ώρες και 30 λεπτά (4:30΄).
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.