Κλασική διαδρομή: «Τσιλιμίγκα» - «Κορ. Σινιάτσικος» - «Τσιλιμίγκα».Κείμενο-φώτο-χάρτες: Τάκης Μήτρου,
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ:+711
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 9,4Χμ. με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ: Aνάβασης. 2 ώρες περίπου, με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 355 Μ.Α.Ω – 2,25 Χμ . Συνολικός Χρόνος με επιστροφή 3,5~4 ώρες.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή Σαφές μονοπάτι και κόκκινοι κύκλοι στα βράχια.
Νερό στην Διαδρομή: Το καλοκαίρι από την ποτίστρα. Τον χειμώνα όχι.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς. 
 
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Στην θέση «Τσιλιμίγκα» σε υψόμετρο 1400Μ μπορούμε να φτάσουμε με το αυτοκίνητο μας από δυο καλούς χωματόδρομους βατούς τους θερινούς μήνες.
Ο πρώτος ξεκινάει από την θέση «Γκαγκανιάρα», χαρακτηριστικό σέλωμα σε υψόμετρο 1070Μ, 6Χμ περίπου μετά την διασταύρωση της Κρυόβρυσης. Παίρνουμε τον χωματόδρομο αριστερά, Νότια Ν, ανάμεσα από δυο φρεάτια, και χωρίς να παρακάμψουμε πουθενά, σε 4Χμ περίπου καταλήγουμε σε πλάτωμα με λιβάδια σε υψόμετρο 1400Μ, όπου και η θέση «Τσιλιμίγκα».(Βλέπε Χάρτη Γενικού προσανατολισμού )
Ο δεύτερος ξεκινάει από την θέση «Εξωκλήσι Αγ. Κοσμά» ή «Ζιάμου», χαρακτηριστικό σέλωμα σε υψόμετρο 1380Μ 2Χμ πριν από την Βλάστη. 50 μετρά πριν από το εξωκλήσι στριβούμε αριστερά Νοτιοανατολικά και χωρίς να παρακάμψουμε πουθενά σε 5Χμ περίπου καταλήγουμε στην σμίξει με τον δρόμο που έρχεται από τον «Γκαγκανιάρα». (1,6Χμ πριν τον «Τσιλιμίγκα», βρίσκετε το καταφύγιο του Χ.Ο.Ο.Πτολεμαϊδας).
Κατά την διάρκεια του χειμώνα που οι δρόμοι είναι κλειστοί αφετηρία των διαδρομών μας μπορούν να γίνουν τα δυο αυτά σημεία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Ξεκινάμε από την διασταύρωση τεσσάρων δρόμων (3) σε υψόμετρο 1400Μ στην θέση «Τσιλιμίγκα». Συνεχίζουμε στον κεντρικό δρόμο Νοτιοδυτικά ΝΔ για 50 μέτρα, και φτάνουμε σε φρεάτιο, (Αμέσως μετά υπάρχει καλύβα, ποτίστρα και στάνη), στρίβουμε αριστερά στο φρεάτιο, Νοτιοανατολικά Α, σε δευτερεύοντα δρόμο στο λιβάδι, δεξιά μας έχουμε περίφραξη στάνης και στη συνέχεια περίφραξη χώρου παρατήρησης χλωρίδας, και σε 500 μέτρα περίπου φτάνουμε στην ρίζα της Βορειοανατολικής ράχης του Σινιάτσικου, και την κορυφή 1520Μ. Από το σημείο αυτό παίρνουμε πλέον το ευδιάκριτο μονοπάτι, χάρη στην συνεχή προσπάθεια των αθλητών των ορεινών αγώνων της περιοχής και αποτελεί τμήμα του «Ορεινού Αγώνα Ναμάτων» http://siniatsiko.blogspot.com/ .
Ανηφορίζουμε, περνάμε έχοντας αριστερά την κορυφή 1520Μ, συνεχίζουμε ισοϋψή έχοντας αριστερά μας λάκα, περνάμε από πλαγιά αριστερά και φτάνουμε στην βάση φαρδιού «λουκιού» (3α) σε υψόμετρο 1530Μ. Ανηφορίζουμε με κατεύθυνση Νότια Ν στην αρχή ομαλά, και στην συνέχεια έντονα την ράχη έχοντας το «λούκι» αριστερά μας και καταλήγουμε στην βάση βράχων σε 1680Μ (4), το μονοπάτι συνεχίζει περνάει τα βράχια από αριστερά και καταλήγει σε ράχη (5), συνεχίζουμε στην ράχη και καταλήγουμε στην ρίζα της Νοτιοδυτικής πλευράς της κορυφής 1910Μ (6). Περνάμε την κορυφή από δεξιά, σύντομα φτάνουμε σε σέλωμα στα 1970Μ (7) έχοντας μπροστά μας την Ανατολική πλευρά της κορυφής, ανηφορίζουμε έντονα σε ράχη με κατεύθυνση Δυτική (8), περνάμε από τραβέρσα έχοντας τα βράχια αριστερά, καταλήγουμε σε «πόρτα», την περνάμε και βγαίνουμε σε ομαλή πλαγιά έχοντας αριστερά μας την κορυφογραμμή. Συνεχίζουμε Δυτικά φτάνουμε σε ώμο βλέποντας πλέων την κορυφή, κατηφορίζουμε για λίγο, καταλήγουμε σε λεκάνη (9) παίρνουμε την δεξιά ράχη και φτάνουμε στην κορυφή (10).
Ήμαστε στην Κορυφή «Σινιάτσικο» σε υψόμετρο 2111Μ, αφού καλύψαμε +711 μέτρα Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 4450 μέτρων σε 1 ώρα και 30 λεπτά.
Από την κορυφή βλέπουμε. Ανατολικά τα Πιέρια, τον Όλυμπο ,και Κίσαβο. Βορειοανατολικά το Λεκανοπέδιο Εορδαίας και το Βέρμιο. Βόρεια τον Βόρα. Βορειοδυτικά, η Βλάστη, το Μουρίκι, το Βίτσι και Βαρνούντας. Δυτικά, την Καστοριά το Βόιο και τον Γράμμο. Νοτιοδυτικά, η Βασιλίτσα, ο Σμόλικας η Τύμφη. Νότια, Λύγκος και Βόρεια Πίνδος. Νοτιοανατολικά τα Βέλια, και ο Μπούρινος.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή η από την «Κεραμίδα» ακολουθώντας την μεσοράχη.
Συμβουλή για χειμερινές αναβάσεις.
1) Εάν υπάρχει ομίχλη ή δυνατός άνεμος ακολουθούμε το «λούκι» (3α) έχοντας τα βράχια δεξιά μας, παρότι το βάδισμα είναι πιο δύσκολο από το χιόνι.
2) Όταν το βουνό είναι χιονισμένο περνάμε τα βράχια (4), είτε «καρφί επάνω» τους, είτε από τα αριστερά τους, και συνεχίζουμε έχοντας τα βράχια δεξιά μας έως την βάση της κορυφής 1910Μ (6).
3) Όταν το βουνό είναι χιονισμένο αποφεύγουμε τις απότομες Βορειοδυτικές πλαγιές (7-8-9) και προχωράμε είτε από τις ράχες, είτε από τις Νοτιοδυτικές πλαγιές. Στο σημείο αυτό τα βράχια (8) τα περνάμε είτε «καρφί επάνω» είτε από την Νότια πλευρά.
 4) Σε περίπτωση ομίχλης ακολουθούμε τις ράχες έως το (9), στο σημείο αυτό έχουμε λεκάνη και η κορυφογραμμή κάνει «πέταλο», συνήθως ακολουθούμε την δεξιά κορυφογραμμή που θα μας πάει στην κορυφή, αν κάνουμε το λάθος και πάρουμε την αριστερή κινούμαστε πάνω στην ράχη και καταλήγουμε στην κορυφή, αν δεν ακολουθήσουμε την ράχη και πάρουμε την πλαγιά έχοντας την κοιλάδα αριστερά ίσως δυσκολευτούμε να βρούμε την κορυφή και να περιστρεφόμαστε γύρο από αυτήν.