Μονοπάτι 02 : «Μαγούλα Μακρυγιάννη» - Ορ. Κατ. ΧΟΟ Πτολεμαΐδας.Κείμενο-Φώτο-Χάρτης: Τάκης Μήτρου

Η παρακάτω διαδρομή ξεκινάει από το Χωριό Αναράχη Πτολεμαΐδας, κινείτε στον παλιό δρόμο Αναράχης Βλάστης, στην συνέχεια από μονοπάτι αφού πέραση της δασωμένες Βορειοανατολικές πλαγιές της «Μαγούλας Μακρυγιάννη» καταλήγει στην ξέφωτη κορυφογραμμή, και στην συνέχεια στην κορυφή «Μαγούλα Μακρυγιάννη», και από εκεί στο ορειβατικό καταφύγιο του ΧΟΟ Πτολεμαΐδας. Επιστροφή από «Μαγούλα Μακρυγιάννη» «Γκαγκανιάρα» βρύση και στην αφετηρία μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ:+798-78
ΑΠΟΣΤΑΣΗ:14,6 ~ με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ: Συνολικός Χρόνος 5 ώρες και 10 λεπτά περίπου. (Aνάβασης 3 ώρες και 10 λεπτά περίπου, με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 255 Μ.Α.Ω – 2,4 Χμ . Κατάβασης 2 ώρες.)
ΣΗΜΑΝΣΗ: Μέτρια αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού. Κύρια σήμανση, Κόκκινες τετράγωνες πινακίδες με άσπρο κύκλο στο κέντρο
Νερό στην Διαδρομή: Ναι Στην αφετηρία, στην πυγή (6), και στο Ορ. Κατ. Του ΧΟΟΠ.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Από την πλατεία της Αναράχης στρίβουμε αριστερά Δυτικά για την εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου όπου και η αφετηρία της διαδρομής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Ξεκινάμε από υψόμετρο 740Μ και την εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου (1), παίρνουμε τον ασφαλτόδρομο που ανηφορίζει δεξιά μας με κατεύθυνση Νοτιοανατολική, σε 600 μετρά περίπου φτάνουμε σε δεξιά στροφή του δρόμου (2), αφήνουμε τον δρόμο και συνεχίζουμε με την ίδια κατεύθυνση σε μονοπάτι μέσα σε φαρδιά ρεματιά, σύντομα φτάνουμε στον δρόμο (3) και συνεχίζουμε σε αυτόν έχοντας αριστερά μας τα βράχια και την δασωμένη πλαγιά του «Φρούριου», συνεχίζουμε κατηφορίζοντας, προσπερνάμε διασταύρωση αριστερά μας και καταλήγουμε σε γέφυρα, περνάμε την γέφυρα ο δρόμος στρίβει αριστερά και ακριβώς επάνω στην στροφή αριστερά μας ξεκινάει το μονοπάτι (4).
Ήμαστε στην θέση «Δυο Γέφυρες» σε υψόμετρο 865Μ αφού καλύψαμε+160-36Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,3Χμ. σε χρόνο 30λεπτών.
Ως το σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και με το αυτοκίνητο μας από βατό χωματόδρομο τους θερινούς μήνες.
Παίρνουμε το μονοπάτι αριστερά με κατεύθυνση Νότια Νοτιοανατολική ΝΝΑ, ανηφορίζουμε έντονα στην νεροφαγωμένη ράχη με χαμηλή βλάστηση, φτάνουμε σε ομαλό ξέφωτο πλάτωμα ανάμεσα σε δάσος με βελανιδιές και στην συνέχεια μπαίνουμε για τα καλά σε ένα θαυμάσιο δάσος οξιάς, 20 λεπτά από την αρχή της διαδρομής. Συνεχίζουμε από φαρδύ μονοπάτι και σε 10 λεπτά σε υψόμετρο 1120Μ, φτάνουμε σε δασικό δρόμο (5). Περνάμε τον δρόμο απέναντι και συνεχίζουμε σε «λούκι», στην συνέχεια το μονοπάτι ομαλοποιείτε ώσπου σε 10 λεπτά φτάνουμε σε φαρδιά ρεματιά όπου 30 μετρά δεξιά μας υπάρχει πυγή, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και σε 50 μετρά περίπου βγαίνουμε σε αριστερή στροφή ασφαλτόδρομου (6).
Ήμαστε στην θέση «Ασφαλτόδρομος για Βλάστη» σε υψόμετρο 1215Μ αφού καλύψαμε +350Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,75Χμ.~ σε χρόνο 1 ώρας.
Περνάμε τον ασφαλτόδρομο απέναντι, το μονοπάτι συνεχίζει ανάμεσα σε λεπτοκαρυές και στην συνέχεια σε δάσος οξιάς, μπαίνουμε σε «λούκι» και ανηφορίζουμε πότε ήπια, και πότε έντονα σε δασωμένη πλαγιά, φτάνουμε σε ράχη, συναντάμε αριστερά μας τέρμα εγκαταλειμμένου δασικού δρόμου και αμέσως μετά σε υψόμετρο 1385Μ, 20 λεπτά από τον ασφαλτόδρομο, σε κεντρικό δασικό δρόμο (7). Περνάμε τον δρόμο απέναντι και συνεχίζουμε έντονα σε μονοπάτι και καταλήγουμε σε υψόμετρο 1390Μ, 15 λεπτά από τον δασικό δρόμο σε διασταύρωση μονοπατιών (8). Αριστερά μας είναι το μονοπάτι 02/1 που συνδέει το μονοπάτι 02 με την θέση «Γκαγκανιάρα», και δεξιά μας συνεχίζει το 02. Συνεχίζουμε δεξιά μας με κατεύθυνση Δυτική Δ, ομαλά από φαρδύ μονοπάτι και φτάνουμε σε ξέφωτο πλάτωμα της ράχης με χωράφι (9).
Ήμαστε στην Βορειοδυτική ΒΔ ράχη της «Μαγουλά Μακρυγιάννη» σε υψόμετρο 1472Μ, αφού καλύψαμε +257Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,2Χμ. σε χρόνο 45 λεπτών από τον ασφαλτόδρομο.
Συνεχίζουμε διασχίζοντας το χωράφι με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ, και αμέσως μετά το χωράφι στο όριο του δάσους συναντάμε εγκαταλειμμένο δασικό δρόμο, ανηφορίζουμε στον δρόμο αριστερά με κατεύθυνση Ανατολική Α και σύντομα φτάνουμε σε ξέφωτο πλάτωμα περικυκλωμένο από δάσος. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ βρίσκουμε φαρδύ μονοπάτι που σε 100 μετρά περίπου μας βγάζει σε ομαλή ράχη με χωράφι, το διασχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, περνάμε συστάδα με οξιές και βγαίνουμε οριστικά σε ξέφωτη ομαλή ράχη με χωράφια, που στο τέλος της συναντάμε κορυφή με τριγωνομετρικό σημείο (10).
Ήμαστε στην κορυφή «Μαγουλά Μακρυγιάννη» σε υψόμετρο 1538Μ, αφού καλύψαμε +66Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,7Χμ. σε χρόνο 40 λεπτών από την αρχή της Βορειοδυτικής ΒΔ ράχης.
Από την κορυφή κατηφορίζουμε στην ομαλή πλαγιά ανάμεσα σε χαμηλούς θάμνους με κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΝΔΝ και σε 10 λεπτά περίπου φτάνουμε σε δασικό δρόμο τον ακολουθούμε για λίγα μετρά δεξιά Νοτιοδυτικά και φτάνουμε σε ορειβατικό καταφύγιο (11).
Ήμαστε στο Ορ. Κατ. Του ΧΟΟ Πτολεμαΐδας σε υψόμετρο 1460Μ, αφού καλύψαμε -78Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,5Χμ. σε χρόνο 15λεπτών από την κορυφή «Μαγουλά Μακρυγιάννη».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής. Καλύψαμε -798Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 7,5Χμ. σε χρόνο 3 ωρών και 10λεπτών.
Για την επιστροφή μπορούμε να επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή η να ακολουθήσουμε δεύτερο μονοπάτι κυκλώνοντας την πλαγιά και να φτάσουμε στην αφετηρία μας. (Συνιστάτε)
Από το Καταφύγιο του ΧΟΟΠ (11) επιστρέφουμε στην κορυφή «Μαγούλα Μακρυγιάννη» σε υψόμετρο 1538Μ αφού διανύσαμε 500 μετρά σε χρόνο 15 λεπτών από το καταφύγιο.
Από το ορόσημο προχωράμε αριστερά, Βορειοδυτικά ΒΔ, για 30 περίπου μέτρα και βρίσκουμε το μονοπάτι που μπαίνει στο δάσος. Μπαίνουμε στο μονοπάτι που κατηφορίζει ανάμεσα σε οξιές και αμέσως βγαίνουμε σε ξέφωτη λουρίδα του που στρίβει δεξιόστροφα, Νοτιοανατολικά ΝΑ και κυκλώνει την κορυφή που είναι τώρα στα δεξιά μας ανάμεσα στα δέντρα, κατηφορίζουμε μπροστά αριστερά μας και συνεχίζουμε μέσα στο δάσος με κατεύθυνση Βορειανατολική ΒΑ. Μπαίνουμε στο φαρδύ μονοπάτι φτάνουμε σε ξέφωτο, στρίβουμε δεξιά Ανατολικά Βορειανατολικά ΑΒΑ και κατηφορίζουμε πότε σε ξέφωτα και πότε στο δασόριο ώσπου φτάνουμε σε αριστερή στροφή δρόμου «Φουρκέτα» (12).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1300Μ αφού διανύσαμε 1 Χμ. σε χρόνο 20 λεπτών από την κορυφή.
Αφήνουμε την «Φουρκέτα» συνεχίζουμε έχοντας πεύκα αριστερά και ξαναβρίσκουμε δασικό δρόμο που τον ακολουθούμε ώσπου διασταυρώνετε με κεντρικό δασικό δρόμο (13) σε υψόμετρο 1200Μ, 10 λεπτά από την «Φουρκέτα». Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας με Βόρεια Β κατεύθυνση ώσπου φτάνουμε σε σέλωμα και συναντάμε ασφαλτόδρομο (14).
Ήμαστε στην θέση «Γκαγκανιάρα» σε υψόμετρο 1060Μ, αφού καλύψαμε -478Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,1Χμ. σε χρόνο 40 λεπτών από την κορυφή «Μαγουλά Μακρυγιάννη».
Περνάμε τον ασφαλτόδρομο απέναντι, φτάνουμε στην ποτίστρα και αμέσως μετά στριβούμε αριστερά Δυτικά Δ και κατηφορίζουμε σε γυμνή πλαγιά στην αρχή ομαλά και στην συνέχεια έντονα από τρακτερόδρομο και σε υψόμετρο 940Μ 15 λεπτά από τον ασφαλτόδρομο φτάνουμε σε διασταύρωση (14α). Συνεχίζουμε δεξιά στον χωματόδρομο με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ περνάμε ρεματιά και συνεχίζουμε έχοντας ρέμα αριστερά μας, σύντομα συναντάμε αριστερά μας, 350 μετρά περίπου από την (14α) γιδόστρατα (15) που μας κατεβάζει στο ρέμα.
Προσοχή παίρνουμε την γιδόστρατα σε περίπτωση που έχομε έρθει στην αρχή του μονοπατιού (4)[/color] με αυτοκίνητο διαφορετικά συνεχίζουμε στον χωματόδρομο και καταλήγουμε στον κεντρικό χωματόδρομο που θα μας οδήγηση στην αφετηρία μας στην Αναράχη (1).
Ήμαστε στην Αναράχη σε υψόμετρο 740Μ, αφού καλύψαμε -320Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 4 Χμ. σε χρόνο 1 ώρας από το σέλωμα του «Γκαγκανιάρα».
Συνολικά για την κατάβαση. Καλύψαμε -798Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 7,1 Χμ. σε χρόνο 2 ωρών.

Διευκρίνιση για το μονοπάτι 02/1 : Τα μονοπάτια κινούνται σε δασωμένες πλαγιές κατάλληλες για περιπάτους χωρίς μεγάλη καταπόνηση για τον παραπάνω λόγω συνδέονται μεταξύ τους με δευτερεύοντα μονοπάτια που αποφεύγουν τις μεγάλες κλίσεις, στην περίπτωση μας το μονοπάτι 02/1.