Μονοπάτι 03: Εμπόριο – Βλάστη – Εμπόριο.Κείμενο-Φώτο-Χάρτης: Τάκης Μήτρου


Η παρακάτω διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Εμπόριο Πτολεμαΐδας, και ακολουθεί το παραδοσιακό μονοπάτι που συνδέει το Εμπόριο με την Βλάστη. Το μονοπάτι κινείτε στις δασωμένες Βορειοανατολικές πλαγιές του Μουρικίου και αφού πέραση από την Βορειοανατολική ράχη του Μουρικίου καταλήγει στην πλατεία Βλάστης.
Στα μονοπάτια του Άσκιου, Μουρικιού με την ομάδα μελέτης του έργου «Σηματοδότησης και ανάδειξης μονοπατιών στα όρη Βόιο και Άσκιο», με συντονιστή έργου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, και της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ:+640-150
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 12 με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ: Συνολικός Χρόνος 5 ώρες περίπου. (Ανάβασης 2 ώρες και 45 λεπτά περίπου. Κατάβασης 2 ώρες και 15 λεπτά.) Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 237 Μ.Α.Ω – 2,2 Χμ Α.Ω.

ΣΗΜΑΝΣΗ: Πολύ καλή.
Νερό στην Διαδρομή: Ναι Στην αφετηρία, και στην πυγή (7).
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Από την πλατεία του Εμπορίου Εορδαίας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Ξεκινάμε από υψόμετρο 690Μ και την πλατεία του Εμπορίου (1) και με κατεύθυνση Δυτική Δ πηγαίνουμε για το υδραγωγείο του χωριού. Από την πλατεία προχωράμε προς το δημαρχείο, μπροστά από το δημαρχείο αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και στρίβουμε αριστερά Νότια αγνοώντας την διασταύρωση αριστερά μας που κυκλώνει το δημαρχείο. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας και βγαίνουμε από το χωριό, συναντάμε χωματόδρομο αριστερά μας που τον αγνοούμε, συνεχίζουμε και φτάνουμε σε διχάλα του δρόμου (2), 500 μέτρα περίπου και 15 λεπτά από την αφετηρία μας. Δεξιά μας ο δρόμος επιστρέφει στο Εμπόριο περνώντας από το «Καστανόδασος», και αριστερά μας ανηφορίζει για το υδραγωγείο. Παίρνουμε τον χωματόδρομο αριστερά, Νοτιοανατολικά ΝΑ, και ανηφορίζουμε έντονα ανάμεσα από καρυδιές και καστανιές, προσπερνώντας αγροικίες ώσπου καταλήγουμε στο υδραγωγείο (3).
Ήμαστε στο υδραγωγείο του Εμπορίου σε υψόμετρο 820Μ αφού καλύψαμε+130Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1 Χμ. σε χρόνο 25 λεπτών από την αφετηρία μας.
Προσοχή συνεχίζουμε από το υδραγωγείο μπαίνοντας στο μονοπάτι που ξεκινάει ακριβώς αριστερά από τον τρακτερόδρομο, ανάμεσα σε θάμνους.
Το μονοπάτι κινείτε πότε ομαλά και πότε έντονα ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση και στην συνέχεια μπαίνει για τα καλά σε δάσος με οξιές ώσπου καταλήγει σε δασικό δρόμο, σε 20 λεπτά από το υδραγωγείο. Συνεχίζουμε στο δασικό δρόμο με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ σχεδόν ισοϋψή, που σε αρκετά σημεία του στενεύει από την βλάστηση, έχοντας δεξιά μας ρέμα ώσπου φτάνουμε σε ξέφωτο με διασταύρωση στα δεξιά μας (4), που κατεβαίνει στο ποτάμι και επιστρέφει στο Εμπόριο. Προσπερνάμε την διασταύρωση και συνεχίζουμε στις ίδιες συνθήκες μπαίνοντας σταδιακά για τα καλά σε δάσος με οξιές και βελανιδιές, ώσπου καταλήγουμε σε ρέμα.
Περνάμε το ρέμα δεξιά μας και αμέσως μετά βγαίνουμε επάνω σε αριστερή στροφή κεντρικού δασικού δρόμου. Ανηφορίζουμε στον δρόμο αριστερά Δυτικά Δ για 200 μετρά περίπου ώσπου φτάνουμε σε μονοπάτι δεξιά μας (5).
Ήμαστε σε υψόμετρο 930Μ αφού καλύψαμε+110Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,8 Χμ. σε χρόνο 50 λεπτών από το υδραγωγείο.
Μπαίνουμε στο μονοπάτι το οποίο συνεχίζει μέσα σε δάσος, με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ. Στην αρχή κινούμαστε ήπια και στην συνέχεια έντονα ακολουθώντας «λούκι», ώσπου σε υψόμετρο 1040Μ, 40 λεπτά από τότε που μπήκαμε στο μονοπάτι καταλήγουμε σε δασικό δρόμο (6), που δεξιά μας επιστρέφει στο Εμπόριο και αριστερά πηγαίνει στην Αναράχη. Διασχίζουμε τον δρόμο και ξαναμπαίνουμε στο μονοπάτι, κινούμαστε ομαλά σε δασωμένη ράχη φτάνουμε σε ρεματιά δεξιά μας και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε έντονα σε φαρδύ μονοπάτι ώσπου σε υψόμετρο 1170Μ συναντάμε δεξιά μας πυγή (7), 20 λεπτά από την θέση (6). Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας και σύντομα σε υψόμετρο 1250Μ 15 λεπτά από τις πυγές καταλήγουμε σε δασωμένο πλάτωμα και δασικό δρόμο (8), που στα δεξιά μας είναι αδιέξοδος και συναντάει το μονοπάτι 04, και αριστερά πηγαίνει στην Αναράχη. Περνάμε τον δασικό δρόμο απέναντι, παίρνουμε φαρδύ μονοπάτι που ανηφορίζει ήπια, φτάνουμε σε φαρδιά ρεματιά που σε αρκετά σημεία διακλαδώνεται και στην συνέχεια ξανανταμώνει οπότε δεν έχουμε πρόβλημα όποιον κλάδο και να ακολουθήσουμε ώσπου φτάνουμε σε γυμνή ράχη και ασφαλτόδρομο (9).
Ήμαστε στον ασφαλτόδρομο που ενώνει την Βλάστη με το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα, σε υψόμετρο 1330Μ αφού καλύψαμε+400Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,1Χμ. σε χρόνο 1 ώρας και 35 λεπτών από την αφετηρία μας.
Ο ασφαλτόδρομος αριστερά μας σε 400 μέτρα πηγαίνει στην διασταύρωση για Βλάστη, και δεξιά ανηφορίζει σε 3,3Χμ, στο μοναστήρι και στον ορεινό Ξενώνα Μουρικίου.
Από ασφαλτόδρομο κόβουμε τον δρόμο διαγώνια δεξιά, Νότια Ν, και μπαίνουμε σε τρακτερόδρομο, έχοντας δεξιά μας δάσος με μαυρόπευκα.
Σύντομα συναντάμε διακλάδωση με δευτερεύοντα δρόμο δεξιά που με κατεύθυνση Δυτική Δ, μπαίνει κατηφορίζοντας στο δάσος και τον ακολουθούμε ώσπου φτάνουμε σε ξέφωτη ράχη με τον δρόμο να κατηφορίζει αριστερά. Αφήνουμε τον δρόμο και με κατεύθυνση Νότια Ν προχωράμε στην ράχη ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση και καταλήγουμε σε υψόμετρο 1275Μ 15 λεπτά και 0,4 Χμ. από τον ασφαλτόδρομο σε εικονοστάσι και σχιστολιθικά βράχια (10), έχοντας θαυμάσια θέα του λεκανοπεδίου της Βλάστης και αριστερά μας χαμηλά το ξενοδοχείο «Λάμπας» όπου και ο προορισμός μάς.
Από το εικονοστάσι προχωράμε αριστερά Νοτιοανατολικά ΝΑ και παίρνουμε γιδόστρατα που μας κατεβάζει έντονα από την πλαγιά και καταλήγουμε στην πίσω αυλή ξενοδοχείου. Από το ξενοδοχείο προχωράμε Νοτιοανατολικά ΝΑ και βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο της Βλάστης, αλλάζουμε κατεύθυνση και κατηφορίζουμε Βορειοδυτικά έχοντας την προσοχή μας αριστερά όπου σε 300 μετρά περίπου βρίσκουμε σκαλοπάτια που κατεβαίνουν σε καλντερίμι και από εκεί στην πλατιά της Βλάστης (11).
Φτάνοντας στην πλατεία της Βλάστης ήμαστε σε υψόμετρο 1180Μ αφού καλύψαμε -150Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,2 Χμ. σε χρόνο 30 λεπτών από τον ασφαλτόδρομο.

Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε+640 -150Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 6,1 Χμ. περίπου σε χρόνο 2 ωρών και 45 λεπτών.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.