Μονοπάτι 04: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι.Κείμενο-Φώτο-Χάρτης: Τάκης Μήτρου

αναδημοσίευση από: http://www.hellaspath.gr/forum/viewtopic.php?f=70&t=409

Η παρακάτω διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Εμπόριο Πτολεμαΐδας, και ακολουθεί το παραδοσιακό μονοπάτι που συνδέει το Εμπόριο με το μοναστήρι του Αγ Παντελεήμονα. Το μονοπάτι κινείτε στις δασωμένες Βορειοανατολικές πλαγιές του Μουρικίου και αφού περάσει από τον «Υφαντή» και το διάσελο του «Αγ. Παντελεήμονα» καταλήγει στην κορυφή Μουρίκι.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ: +999
Χμ:13
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:2
ΧΡΟΝΟΣ: 5~5,5 ώρες με επιστροφή και μικρά διαλλείματα.

ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή
Νερό στην Διαδρομή: Από την αφετηρία, και από βρύση στα 950Μ
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Πρόσβαση: Από την πλατεία του Εμπορίου Εορδαίας πηγαίνουμε στο καστανόδασος και γήπεδο του Εμπορίου. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:Η διαδρομή ξεκινάει από το γήπεδο του Εμπορίου σε υψόμετρο 700Μ (1), έχοντας δεξιά το γήπεδο ανηφορίζουμε για λίγο βγαίνουμε σε πλάτωμα με τεράστιες ξεραμένες καστανιές στριβούμε αριστερά και με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ, προχωράμε διαγώνια στο πλάτωμα προς την πλαγιά την οποία ανεβαίνουμε έντονα, φτάνουμε σε δρόμο τον περνάμε απέναντι, συνεχίζουμε ανηφορίζοντας σε δάσος, ξαναβρίσκουμε τον δρόμο και τον ακολουθούμε φτάνοντας σε υψόμετρο 800Μ στο εξωκλήσι του Αγ Κωνσταντίνου (2), 15 λεπτά από την αρχή της διαδρομής. Συνεχίζουμε στον δασικό δρόμο με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ μέσα από δάσος με βελανιδιές ώσπου σε υψόμετρο 880Μ φτάνουμε σε ξέφωτο. Ακολουθούμε στον δρόμο που αλλάζει κατεύθυνση σε Δυτική Δ έχοντας αριστερά μας γυμνή πλαγιά και καταλήγουμε σε διασταύρωση δασικών δρόμων με βρύση (3).
Ήμαστε σε υψόμετρο 940Μ αφού καλύψαμε +240Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 2Χμ σε χρόνο 45 λεπτών από την αρχή της διαδρομής (1).
Στην διασταύρωση συναντιόνται τέσσερις δρόμοι. Αυτός που ήρθαμε, ένας ανηφορίζει δεξιά μας, Δυτικά Δ, άλλος κατηφορίζει Νότια Ν αριστερά, και ένας ανεβαίνει διαγώνια Νοτιοδυτικά ΝΔ. Ακολουθούμε τον δρόμο που ανεβαίνει Νοτιοδυτικά ΝΔ για 100~150 περίπου μέτρα έχοντας την προσοχή μας δεξιά σε νεροφαγωμένο μονοπάτι που το ακολουθούμε, φτάνουμε σε ράχη και με κατεύθυνση Δυτική Βορειοδυτική ΔΒΔ σε υψόμετρο 1000Μ περίπου φτάνουμε στο τέρμα δασικού δρόμου που φεύγει δεξιά μας Βόρια. Προσπερνάμε τον δρόμο και συνεχίζουμε στην ράχη ακολουθώντας το μονοπάτι, έχοντας αριστερά μας φυντάνια από βελανιδιές που έχουνε κοπή, και δεξιά μας δάσος. Το μονοπάτι συνεχίζει από «λούκι», πότε στο δασοόριο και πότε μπαίνοντας στο δάσος ώσπου σε υψόμετρο 1200Μ φτάνουμε σε τέρμα δασικού δρόμου (4), που φεύγει αριστερά μας Νότια και σε απόσταση 2,7Χμ, καταλήγει στην θέση (8) του URLμονοπατιού 03. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ στην αρχή ήπια μέσα σε δάσος με βελανίδια και στην συνέχεια σε αραιό δάσος οξιάς. Το μονοπάτι γίνετε «λούκι» που λόγω και τις διάβρωσης από την νέα μάστιγα των βουνών τις Enduro, μας δυσκολεύει και θέλει σχετική προσοχή, ανηφορίζει έντονα στην πλαγιά και καταλήγει σε διασταύρωση δασικών δρόμων (5).
Ήμαστε στην θέση «Υφαντής» σε υψόμετρο 1400Μ αφού καλύψαμε +460Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,3Χμ σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών από την διασταύρωση στα 940Μ (3).
Ο δρόμος που κατηφορίζει δεξιά μας, Βορειοδυτικά ΒΔ, πηγαίνει στο Εμπόριο, εμείς ανηφορίζουμε για λίγα μέτρα, συναντάμε δεξιά δεύτερο δρόμο που ανηφορίζει στην ίδια κατεύθυνση, (Προσεχώς) τον προσπερνάμε και κατευθυνόμαστε στο κιόσκι της ομαλής ράχης του «Υφαντή» (5). Από το κιόσκι συνεχίζουμε σε μονοπάτι με κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΔΝΔ, στην αρχή ομαλά και στην συνέχεια έντονα ώσπου σε υψόμετρο 1594Μ καταλήγουμε σε κορυφή με κεραία και πυροφυλάκιο (6), 25 λεπτά από τον «Υφαντή». Από το πυροφυλάκιο κατηφορίζουμε στην Δυτική πλαγιά της κορυφής, φτάνουμε στο διάσελο του Αγ Παντελεήμονα 1530Μ (7), και σε ασφαλτόδρομο. Ο ασφαλτόδρομος δεξιά Βορειοδυτικά ΒΔ και σε 650 μετρά πηγαίνει στον «Ορεινό Ξενώνα Μαυρικίου», αριστερά Νοτιοανατολικά ΝΑ σε 3Χμ στην διασταύρωση για Βλάστη, και μπροστά Νοτιοανατολικά ΝΑ σε 300 μετρά στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα. Αφήνουμε τον δρόμο και περνάμε απέναντι στην ομαλή πλαγιά με κατεύθυνση Δυτική Δ, και κατευθυνόμαστε στον βράχο ψηλά που τον περνάμε από αριστερά ανάμεσα από βράχια, φτάνουμε σε ομαλή πλαγιά και στην συνέχεια καταλήγουμε στην κορυφογραμμή, ακολουθούμε στην κορυφογραμμή, περνάμε συστάδα με οξιές, και αμέσως μετά φτάνουμε σε μικρό κώνο της κορυφής (8) .
Ήμαστε σε υψόμετρο 1699Μ και στην κορυφή «Μουρίκι» αφού καλύψαμε +194 -64 +169, διανύσαμε απόσταση 2,2Χμ σε χρόνο 1 ώρας από τον «Υφαντή» (5).
Από την κορυφή βλέπουμε. Βορειοανατολικά. Βέρμιο Καϊμακσαλάν, Πίνοβο, και Τζένα. Βορειοδυτικά. Βίτσι, Αρένες, Γράμμος Βόιο. Νοτιοδυτικά. Σμόλικας, Βαλίτσα, Γκαμήλα, Περιστέρι. Νοτιοανατολικά, Σινιάτσικος, Πιέρια, Όλυμπος.
Στα «πόδια» μας έχουμε . Νοτιοανατολικά, την Βλάστη. Νότια το Σισάνι με το φράγμα του Μυρίχου. Νοτιοδυτικά την κοιλάδα του Αλιάκμονα την Νεάπολι και το Τσοτίλι. Βορειοανατολικά, το πολύπαθο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, με τις λίμνες, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη και στο βάθος η Βεγορίτιδα.
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής. καλύψαμε +999Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 6,5 χιλιόμετρων, σε χρόνο 3 ωρών.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Κατά την επιστροφή αξίζει να κατέβουμε σε 15 λεπτά από την κορυφή στον «Ορεινό Ξενώνα Μαυρικίου» για ξεκούραση, και από εκεί να επιστρέψουμε από τον ασφαλτόδρομο έως την θέση (7).

Εάν θέλουμε να κάνουμε μια διαδρομή με αφετηρία το Εμπόριο χωρίς μεγάλη καταπόνηση μπορούμε να πάμε μέχρι την θέση (5) του μονοπατιού 04 και από εκεί ακολουθώντας τον δρόμο με κατεύθυνση Νότια, και σε απόσταση 2,7Χμ, φτάνουμε στην θέση (8) του URLμονοπατιού 03, και από εκεί επιστρέφουμε στο Εμπόριο. Η παραπάνω διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίθετα. Διάρκεια 3~3,5 ώρες.