Μονοπάτι 05: Μηλοχώρι - κορυφή «Μουρίκι».Κείμενο-Φώτο-Χάρτης: Τάκης Μήτρου

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ: +1029Μ
Χμ:7+7=14
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:2
ΧΡΟΝΟΣ: 6~6,5 ώρες με επιστροφή και μικρά διαλλείματα.

ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή
Νερό στην Διαδρομή: Όχι
Κατάλληλη εποχή: Ιδανική για καλοκαίρι και φθινόπωρο. Η διαδρομή κινείτε μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού με 670Μ υψόμετρο (1). Έχοντας δεξιά μας την γέφυρα και το ρέμα, με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο που σε 700 μετρά περίπου μας πάει στα τελευταία σπίτια του χωριού έχοντας δεξιά μας περιβόλια, και αριστερά μας δυόροφο σπίτι. Ήμαστε σε υψόμετρο 715Μ (2). (Έως εδώ μπορούμε να φτάσουμε και με το αυτοκίνητο).
Συνεχίζουμε αριστερά προς το σπίτι, ακολουθούμε στενό χωματόδρομο που το κυκλώνει με κατεύθυνση Ανατολική Α και σε 150 μετρά περίπου μετά από μικρή ρεματιά συναντάμε το μονοπάτι αριστερά μας που ανηφορίζει σε δασωμένη ράχη (3).
Μπαίνουμε στο μονοπάτι που ανηφορίζει στην αρχή έντονα, στην συνέχεια ομαλά σε δάσος με δρυς, ώσπου βγαίνουμε σε δασικό δρόμο σε υψόμετρο 860Μ (4). Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο δεξιά με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ έχοντας αριστερά μας δασωμένη κορυφή και καταλήγουμε σε σέλωμα, όπου εγκαταλείπουμε τον δρόμο και μπαίνουμε στο μονοπάτι αριστερά μας (5).
Ήμαστε σε υψόμετρο 870 Μ, αφού καλύψαμε +200Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,1Χμ, σε χρόνο 45΄ λεπτών από την αρχή της διαδρομής (1).
Συνεχίζουμε στο μονοπάτι το οποίο ανηφορίζει ομαλά πότε σε «λούκι» στην πλαγιά και πότε στην ράχη, συναντάμε τέρμα δασικού δρόμου δεξιά (6), τον προσπερνάμε, συνεχίζουμε με τις ίδιες συνθήκες, περνάμε πάνω από ξυλευμένη πλαγιά δεξιά (7)συνεχίζουμε και καταλήγουμε σε φουρκέτα δασικού δρόμου (8) .
Ήμαστε σε υψόμετρο 1150 Μ, αφού καλύψαμε +280Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,4Χμ, σε χρόνο 55΄ λεπτών από την διασταύρωση στα 870Μ.(5)
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας στον χωματόδρομο για 250 περίπου μέτρα όπου στα δεξιά θα ξαναβρούμε το μονοπάτι αμέσως μετά από κλειστό με ανάχωμα δασικό δρόμο (9). Μπαίνουμε στο μονοπάτι και σε υπέροχο πλέον δάσος με αιωνόβιες οξιές. Σύντομα φτάνουμε σε φουρκέτα δρόμου αριστερά μας και διακλάδωση του μονοπατιού 05 με το 05-1, (Περιγραφή παρακάτω) στα δεξιά μας (10). Ήμαστε σε υψόμετρο 1230Μ. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι με της ίδιες συνθήκες και καταλήγουμε σε αριστερή φουρκέτα δασικού δρόμου (11).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1345 Μ, αφού καλύψαμε +195Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,75Χμ, σε χρόνο 25΄ λεπτών από την φουρκέτα στα 1150Μ (8).
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας στον δρόμο και αμέσως μετά την στροφή μπαίνουμε στο μονοπάτι δεξιά, κινούμαστε σε δασωμένο πλάτωμα, στρίβουμε αριστερά, φτάνουμε σε τέρμα δασικού δρόμου (12). Ήμαστε στην θέση «Ανάθεμα» σε υψόμετρο 1400Μ. Ακολουθούμε το μονοπάτι που τραβερσάρει έντονα σε ράχη, φτάνουμε σε στροφή δρόμου (13) την αγνοούμε και συνεχίζουμε αριστερά στο μονοπάτι ώσπου καταλήγουμε στον «Ορεινό Ξενώνα Μαυρικίου» (14).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1545 Μ, αφού καλύψαμε μετρά +200Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,97Χμ, σε χρόνο 30΄ λεπτών από την φουρκέτα στα 1345Μ (11).
Συνεχίζουμε στην αυλή του Ξενώνα, προχωράμε στον δρόμο δεξιά και αμέσως αριστερά μας συνεχίζουμε στο μονοπάτι. Το μονοπάτι τραβερσάρει στην δασωμένη πλαγιά, φτάνουμε σε βράχια το δάσος πυκνώνει, περνάμε σάρες που κατεβαίνουν από την κορυφή, καταλήγουμε στην κορυφογραμμή, συνεχίζουμε δεξιά και φτάνουμε στην κορυφή (15).
Ήμαστε στην κορυφή Μουρίκι σε υψόμετρο 1699 Μ, αφού καλύψαμε +154Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,8Χμ, σε χρόνο 25΄ λεπτών από τον Ξενώνα (15).
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής, καλύψαμε μετρά +1019Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 7Χμ, σε χρόνο 3 ωρών από το Μηλοχώρι.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή ή από το μονοπάτι 05-1 έως την διασταύρωση με το 05 στην θέση (10).