Διαδρομή: Βλάστη – «Βασιλικιά Βρύση» – «Βαρκό» – Κορ. «Σινιάτσικος» - «Πύργος» - Κατ. ΟΛΕ - Βλάστη.Κείμενο-Φώτο-Χάρτης: Τάκης Μήτρου

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ:-105+1031
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 18,2 Χμ. ~ με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ: 5 ώρες και 40 λεπτά περίπου με μικρά διαλείμματα. (Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ Μ.Α.Ω 220 – Χμ 2,5)

ΣΗΜΑΝΣΗ: Έως τα 1300Μ καλή.
Νερό στην Διαδρομή: Στην Αφετηρία, «Βασιλικιά Βρύση», Κατ. ΟΛΕ.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Βλάστη – Πτολεμαΐδας - Κοζάνη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Από την πλατεία της Βλάστης (1) με υψόμετρο 1185Μ, κατευθυνόμαστε Νοτιοανατολικά ΝΑ στο καλντερίμι, αριστερά από το καφέ «Αγνάντι», ακολουθούμε το καλντερίμι, βγαίνουμε από το χωριό, συναντάμε αριστερά μας πινακίδα κατευθύνσεις που μας βάζει στο μονοπάτι αριστερά (1α) που πηγαίνει από Βλάστη στα Νάματα. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι έχοντας πλαγιά αριστερά και στην συνέχεια ράχη και φτάνουμε σε χωματόδρομο και κιόσκι (2α). Αν θέλουμε να μην ακολουθήσουμε το μονοπάτι από την θέση (1α) έως την θέση (2α) μπορούμε να ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο.
Συνεχίζουμε από την (2α) κατηφορίζοντας στον χωματόδρομο, έχοντας δεξιά μας το ρέμα του «Μυρίχου» και εγκαταστάσεις ανακαινισμένου νερόμυλου που λειτουργεί και ως μουσείο. Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο φτάνουμε σε διασταύρωση και φρεάτιο δεξιά μας που μας κατεβάζει στο ποτάμι, κατεβαίνουμε στο ποτάμι και περνάμε απέναντι, ανηφορίζουμε για λίγα μέτρα και βγαίνουμε σε χωματόδρομο (3).
Ήμαστε στο ρέμα του «Μυρίχου», σε υψόμετρο 1080Μ, αφού καλύψαμε –105Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 3Χμ, σε χρόνο 30 λεπτών από την Βλάστη.
Ο «Μυρίχος» είναι ρέμα συνεχούς ροής, εάν προκύψει δυσκολία να περάσουμε από το συγκεκριμένο σημείο έχουμε δυο επιλογές, η πρώτη είναι να πάμε στο μικρό φράγμα δεξιά μας, και από εκεί να περάσουμε απέναντι, ή συνεχίζουμε στον δρόμο για 200 ~ 250 μέτρα στη θέση (3α) όπου ο δρόμος περνάει το ρέμα από σημείο όπου η κοίτη του είναι πιο ομαλή και επιστρέφουμε στην θέση (3).
Στο σημείο (3) βρισκόμαστε σε διασταύρωση, ο δρόμος δεξιά μάς Βορειοδυτικά ΒΔ, πηγαίνει για το καταφύγιο της ΟΛΕ και Νάματα. Αριστερά μας Νοτιοδυτικά ΝΔ πηγαίνει για «Βασιλικιά Βρύση» και «Προσήλιο», μπροστά Νότια Νοτιοδυτικά ΝΝΔ, ανηφορίζει τρακτερόδρομος.
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας έντονα στον τρακτερόδρομο με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ, σύντομα ο δρόμος στρίβει δεξιά, από το σημείο αυτό και μετά έχουμε την προσοχή μας αριστερά όπου θα συναντήσουμε μονοπάτι, 5 λεπτά από το ποτάμι, αφήνουμε τον δρόμο και περνούμε το μονοπάτι και συνεχίζουμε σε δασωμένη ομαλή πλαγιά με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ και σε υψόμετρο 1200Μ 1Χμ. από το ποτάμι συναντάμε διασταύρωση δεξιά μας (13) που ανεβαίνει σε 0,5Χμ σε 15 λεπτά περίπου στο καταφύγιο της ΟΛΕ. Προσπερνάμε την διασταύρωση, φτάνουμε σε ρεματιά αλλάζουμε κατεύθυνση ανηφορίζοντας ώσπου καταλήγουμε σε ράχη με χαμηλή βλάστηση σε υψόμετρο1280Μ 10 λεπτά από την διασταύρωση. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι κατηφωριζωντας στην αρχή σε ξέφωτη πλαγιά και στην συνέχεια σε δάσος με μεγάλες οξιές ώσπου φτάνουμε σε αριστερή στροφή δασικού δρόμου και ρεματιά (13α) σε υψόμετρο 1230Μ περίπου 10 λεπτά από την ράχη. Περνάμε το ποτάμι και συνεχίζουμε ανηφορίζοντας με κατεύθυνση Βορειοανατολική ΒΑ και σύντομα φτάνουμε σε πυγή δεξιά μας (5).
Ήμαστε στην πυγή «Βασιλικιά Βρύση», σε υψόμετρο 1250Μ, αφού καλύψαμε +200Μ-50Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 3,2Χμ, σε χρόνο 40 λεπτών από τον «Μυρίχο».
Στην «Βασιλικιά Βρύση» (5) μπορούμε επίσης να φτάσουμε από τον χωματόδρομο. Από το σημείο (5) ακολουθούμε των χωματόδρομο με Νοτιοανατολική κατεύθυνση και σε 1,2Χμ συναντάμε διασταύρωση αριστερά μας που την ακολουθούμε ανηφορίζοντας με Νότια Ν κατεύθυνση ώσπου καταλήγουμε στην θέση (13α) και από εκεί στην «Βασιλικιά Βρύση» (5) αφού καλύψουμε +170Μ Υ/Δ, διανύσουμε 2,2Χμ, σε χρόνο 25 λεπτών από τον «Μυρίχο».
Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές αξίζει να φτάσουμε στην θέση (13α) περνώντας εύκολα πανέμορφη ρεματιά. Στην περίπτωση αυτή δεν στρίβουμε από το δασικό δρόμο στην πρώτη στροφή αλλά συνεχίζουμε 200 μετρά παρακάτω όπου συναντάμε την ρεματιά επάνω σε αριστερή στροφή του δρόμου(4α)και ακολουθούμε το ρουν της ρεματιάς αριστερά ώσπου βγαίνουμε στην θέση (13α).
Από την «Βασιλικιά Βρύση», συνεχίζουμε στον τρακτερόδρομο, σύντομα γίνετε φαρδύ μονοπάτι, καταλήγουμε σε ρεματιά, την περνάμε απέναντι και ανηφορίζουμε βγαίνοντας σε ξέφωτο, συνεχίζουμε ομαλά ανάμεσα σε κέδρα και καταλήγουμε σε δασικό δρόμο, συνεχίζουμε για λίγα μέτρα και βγαίνουμε σε διακλάδωση δρόμων σε υψόμετρο 1340Μ (6), στην Βόρεια πλευρά του Σινιάτσικου, σε απόσταση 600 μέτρα 15 λεπτά από «Βασιλικιά Βρύση». Ο δρόμος δεξιά μας πάει στο καταφύγιο της ΟΛΕ και στα Νάματα και αριστερά για «Τσιλιμίγκα» και Πτολεμαΐδα.
Περνάμε κάθετα τον πρώτο και τον δεύτερο χωματόδρομο, και κινούμαστε ελευθέρα στην γυμνή πλαγιά με κατεύθυνση Νότια Νοτιοδυτική ΝΝΔ, και στην συνέχεια Νοτιοανατολική ΝΑ, φτάνουμε σε πλάτωμα σε υψόμετρο 1400Μ, συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, περνάμε το πλάτωμα, ανηφορίζουμε στην πλαγιά και καταλήγουμε σε ράχη έχοντας μπροστά βράχινο κώνο (7).
Ήμαστε στην θέση «Βαρκό» σε υψόμετρο 1600Μ αφού καλύψαμε +350Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2Χμ σε χρόνο 1 ώρας από την «Βασιλικιά Βρύση».
Συνεχίζουμε με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ, προς το μοναχικό δέντρο αριστερά από τα βράχια, ανηφορίζουμε από κακοτράχαλη πλαγιά, σύντομα αλλάζουμε κατεύθυνση σε Νοτιοδυτική, προς τα βράχια, περνάμε τα βράχια και καταλήγουμε σε ράχη σε υψόμετρο 1700Μ έχοντας αριστερά γκρεμό.
(Τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να αποφύγουμε τους Νοτιοδυτικούς ανέμους της περιοχής αποφεύγουμε την ράχη και κινούμαστε στην βάση των βράχων που έχουμε αριστερά μας). Συνεχίζουμε στην ράχη με Νότια Ν κατεύθυνση έως τα 1900Μ περίπου, και σταδιακά στριβούμε δεξιά, Νοτιοδυτικά ΝΔ με προορισμό το «σέλωμα» μεταξύ δυο κορυφών, όπου συναντάμε το μονοπάτι στην κορυφογραμμή έχοντας δεξιά μας Δυτικά Δ την κορυφή, ακολουθούμε το μονοπάτι και σύντομα καταλήγουμε σε κορυφή με ορόσημο (8).
Ήμαστε στην κορυφή «Σινιάτσικο» σε υψόμετρο 2111Μ, αφού καλύψαμε +511Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,8Χμ, σε χρόνο 1 ώρας και 10 λεπτών από την θέση «Βαρκό» (7).
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε -105+1031 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, αφού διανύσαμε απόσταση 10 Χμ, σε χρόνο 3 ωρών και 10 λεπτών.
Από την κορυφή βλέπουμε. Ανατολικά τα Πιέρια, τον Όλυμπος ,και Κίσαβο. Βορειοανατολικά το Λεκανοπέδιο Εορδαίας και το Βέρμιο. Βόρεια τον Βόρα. Βορειοδυτικά, η Βλάστη, το Μουρίκι, το Βίτσι και ο Βαρνούντας. Δυτικά, η Καστοριά το Βόιο και ο Γράμμος. Νοτιοδυτικά, η Βασιλίτσα, ο Σμόλικας η Τύμφη. Νότια, Λύγκος και Βόρεια Πίνδος. Νοτιοανατολικά τα Βέλια, και ο Μπούρινος.
Επιστροφή είτε από την ίδια διαδρομή, είτε από τον «Πύργο» και το Καταφύγιο της ΟΛΕ και από εκεί «Μυρίχο» και Βλάστη. (Η δεύτερη Δεν συνιστάτε τον χειμώνα. Δημιουργούνται χιονοστιβάδες από κορνίζες που καταρρέουν από ψηλά Απαιτείτε μεγάλη εμπειρία λόγω και της κλίσης της πλαγιάς).
Από την κορυφή με κατεύθυνση στην αρχή Βόρεια Β, και στην συνέχεια Βορειοδυτικά ΒΔ, κατηφορίζουμε, χωρίς σήμανση, έντονα με ζίκ-ζάκ στην πλαγιά, με προορισμό το τέλος των βράχων χαμηλά σε υψόμετρο 1700Μ περίπου, οπού συναντάμε πέρασμα με κατεύθυνση Δυτική Βορειοδυτική, που μας οδηγεί σε ράχη σε υψόμετρο 1580Μ, πάνω από την κορυφή «Πύργο», ακολουθούμε την ράχη και καταλήγουμε σε κορυφή με ορόσημο (10).
Ήμαστε στην κορυφή «Πύργος» σε υψόμετρο 1507Μ, αφού καλύψαμε-604Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 2,75Χμ., σε χρόνο 1 ώρας και 10 λεπτών από την κορυφή «Σινιάτσικο».
Από την κορυφή κατηφορίζουμε με Βόρεια κατεύθυνση, καταλήγουμε σε ομαλή ράχη, την ακολουθούμε περνάμε βράχια από αριστερά, συνεχίζουμε σε πλάτωμα, φτάνουμε σε δασικό δρόμο σε υψόμετρο 1400Μ, τον περνάμε απέναντι και κατηφορίζουμε από κακοτράχαλο δρόμο και φτάνουμε σε κύριο δασικό δρόμο, μπροστά από το καταφύγιο της ΟΛΕ (12).
Ήμαστε στην θέση «Καρατζιώτης», σε υψόμετρο 1290Μ, αφού καλύψαμε -217Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,3Χμ., σε χρόνο 25 λεπτών από την κορυφή «Πύργο».
Από την διασταύρωση ακολουθούμε τον χωματόδρομο δεξιά με κατεύθυνση Ανατολική Α για 50~60 μέτρα, συναντάμε αριστερά μας το καλά σημαδεμένο μονοπάτι που στην αρχή μέσα σε θάμνους με κέδρα, και στην συνεχεία από δάσος οξιάς, μας κατεβάζει με κατεύθυνση Βορειοανατολική σε διασταύρωση (13) με μονοπάτι σε υψόμετρο 1200Μ που αριστερά μας πάει στον «Μυρίχο» και δεξιά στην «Βασιλικιά Βρύση». Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας αριστερά, ακολουθώντας το μονοπάτι με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ, και καταλήγουμε στον «Μυρίχο» (3) σε υψόμετρο 1080Μ σε απόσταση 1200 μέτρα 20 λεπτά από το καταφύγιο της ΟΛΕ.
Από τον «Μυρίχο» ακολουθούμε τον δρόμο που ήρθαμε, και επιστρέφουμε στην Βλάστη αφού διανύσαμε απόσταση 3Χμ., σε χρόνο 35 λεπτών από τον «Μυρίχο».
Συνολικά στην διαδρομής της επιστροφής καλύψαμε -1031 +105 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, αφού διανύσαμε 8,25 Χμ, σε 2 ώρες 30 λεπτά.
Η διαδρομή της κατάβασης συνηθίζετε και σαν ανάβαση τους καλοκαιρινούς μήνες

Περισσότερες πληροφορίες για το Άσκιο.