Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Λάρισας κατά ανεμογεννητριών σε ΆσκιοΣύλλογος Βλατσιωτών Ν. Λάρισας
Τ.Κ. 41335, Λάρισα


Λάρισα 27/02/2013

Προς: Όπως Πίνακας Αποδεκτών


Με την υπ.αρ. 66522/2751/19-12-2012 απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου : «Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 28,00 ΜW και τα συνοδά του έργα (οδοποιίας – διασύνδεσης), της εταιρίας «Α.Π. ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΣΚΙΟ ΜΑΓΟΥΛΑ – Ε. ΤΖΑΒΑΡΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» με δ.τ. «Α.Π. ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΣΚΙΟ ΜΑΓΟΥΛΑ», στη θέση “Ανατολικό Άσκιο - Μαγούλα” στο Δήμο Εορδαίας / Τ.Κ. Βλάστης και Δ. Βοίου (Τ.Κ. Εράτυρας) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
 

Η υλοποίηση του εν λόγω πάρκου θα προκαλέσει μεγάλες και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με πολλαπλές παράπλευρες οικονομικά και κοινωνικά δυσμενείς επιπτώσεις. Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο να παραθέσουμε τις απόψεις μας οι οποίες προκύπτουν απ' την άμεση γνώση της περιοχής μας και των οικολογικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και από την αναζήτηση απόψεων από χώρες και φορείς που ήδη έχουν εμπειρία στα ζητήματα αυτά. Παρακάτω αναπτύσσονται οι βασικότερες επιπτώσεις ανάπτυξης αιολικών πάρκων. 

Τοπίο
Οι περιοχές που ορίζονται για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών είναι τα υψηλότερα σημεία, αυτά δηλαδή που κυριαρχούν συνήθως στα τοπία και τα χαρακτηρίζουν. Οι ανεμογεννήτριες αλλοιώνουν το τοπίο και το εκμηχανίζουν. Μεγάλη οπτική υποβάθμιση προκαλούν και τα χωματουργικά έργα εγκατάστασης και πρόσβασης στις ανεμογεννήτριες, δηλ. δρόμοι, ισοπεδώσεις, εκσκαφές για τη θεμελίωση με σκυρόδεμα των ανεμογεννητριών κλπ. Η Υπηρεσία για την Προστασία της Υπαίθρου της Αγγλίας σε αναφορά της στην Κυβέρνηση θεωρεί ότι τα αιολικά πάρκα είναι μία μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και προτείνει να δημιουργούνται σε ήδη υποβαθμισμένες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κορυφογραμμή όπου προτείνεται να γίνει το αιολικό πάρκο είναι ορατή απ' την ιστορική κοινότητα Βλάστης, καθώς και από πολλούς επαρχιακούς δρόμους και γειτονικά χωριά της πανέμορφης αυτής περιοχής. Να μην λησμονούμε ότι η Βλάστη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός σε υψόμετρο 1200μ. με απαράμιλλης λαϊκής αρχιτεκτονικής παλαιά αρχοντικά, με μοναστήρια και εκκλησίες περασμένων αιώνων με σημαντικότατα κειμήλια. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη η οποία έχει δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Αποτελεί δε την μοναδική διέξοδος της Πτολεμαϊδας αφού βρίσκεται σε απόσταση μόλις 24 χλμ.

Ευαίσθητο Οικοσύστημα Ασκίου
Στο βόρειο τμήμα του Ασκίου, το οποίο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είναι κατάφυτο, στην τοποθεσία ‘Τσιλιμίγκας’ υπάρχει το καταφύγιο του Χ.Ο.Σ. Πτολεμαϊδας. Τα πετρώματα του ασβεστόλιθου έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακά ανεξερεύνητα σπήλαια στην Εράτυρα και τη Σιάτιστα. Ιδιαίτερο τοπίο αποτελεί επίσης το οροπέδιο που σχηματίζει το βουνό στην ανατολική του πλευρά. Το τοπίο εναλλάσσεται από πολλά λιβάδια με αραιά κέδρα, δάση οξιάς, βελανιδιάς και πεύκου. Στις ψηλότερες θέσεις, απόκρημνα βράχια και αλπικά λιβάδια προσδίδουν έναν ιδιαίτερο ορεινό χαρακτήρα. Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά της, η περιοχή διατηρεί επίσης αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί βιότοπο της καφετιάς αρκούδας και πολλών αρπακτικών πουλιών όπως του χρυσαετού, της αετογερακίνας, του φιδαετού και του πετρίτη. Παράλληλα έχουν καταγραφεί στην περιοχή οι εμφανίσεις ζαρκαδιών, λύκων, αλεπούδων, ελαφιών, αγριόχοιρων  Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής, με μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων, που παρουσιάζει μεγάλο βοτανολογικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι στην ευρύτερη περιοχή η κτηνοτροφία, με πολλά ποιμνιοστάσια και χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες αποτελούν χόρους ελεύθερης βόσκησης και παραγωγής των φημισμένων τυριών της Βλάστης (μανούρι, κεφαλοτύρι, μπάτζιος, φέτα, κλπ.)

Βιότοποι
Οι κορυφογραμμές του Ασκίου φιλοξενούν σπάνια και ευαίσθητα είδη και βιότοπους. Υπάρχουν επίσης οριοθετημένες περιοχές του δικτύου
NATURA 2000, καθώς και δασικές εκτάσεις. Η κατασκευή αιολικών πάρκων είναι μία μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και προκαλεί υποβάθμιση και εξαφάνιση βιοτόπων (Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1998).
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορεί να σκοτώσουν διερχόμενα πουλιά. Στην Tarifa της Ισπανίας, ένας σημαντικός αριθμός πουλιών έχει σκοτωθεί, εκ των οποίων 13 είδη προστατευόμενα από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Στο αιολικό πάρκο του Altamont Pass, στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο σκοτώνονται κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, 40-60 χρυσαετοί και περίπου 7000 μεταναστευτικά πουλιά (Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια). Η Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης, αντέδρασε στη δημιουργία αιολικού πάρκου στην Ανατολική Αγγλία, λόγω των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα, όπως εξαφάνιση και υποβάθμιση βιοτόπων και θέσεων φωλεοποίησης, ενόχληση από το θόρυβο και θανάτωση στα πτερύγια.

Διάβρωση
Τα έργα υποδομής για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα εκθέσουν χιλιάδες τόνους εδάφους στον αέρα και τη βροχή με αποτέλεσμα την εκτεταμένη διάβρωση. Το έδαφος στις κορυφογραμμές έχει βάθος λιγότερο από 10 εκατοστά και το ποώδες εδαφοκάλυμα είναι αδύνατο να επανεγκατασταθεί στο συγκεκριμένο ακραίο οικολογικά περιβάλλον λόγω υψομέτρου αλλά και λόγω του ιδιαίτερα άγονου μητρικού πετρώματος που αναπόφευκτα θα αποκαλυφθεί σε μεγάλη έκταση. Η κατασκευή δρόμων πρόσβασης ιδιαίτερα σε κορυφογραμμές προκαλεί μόνιμη αλλαγή της εδαφοκάλυψης και εκτεθειμένες επιφάνειες στην επιφανειακή διάβρωση. Εκτός από τις βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, θα χρειαστεί να κατασκευαστούν χιλιόμετρα δικτύου μεταφοράς του ρεύματος και εκατοντάδες πυλώνες, με τα συνεπαγόμενα τεχνικά έργα μεγάλης κλίμακας και εκτεταμένες υλοτομίες δάσους. Στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, η κατασκευή ανεμογεννητριών ύψους 50 μ. δημιούργησε ρωγμές στο μητρικό πέτρωμα, με αποτέλεσμα την αλλαγή των φυσικών υπόγειων υδρολογικών διαδρομών. 

Θόρυβος
Ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες δημιουργείται κυρίως από τις κίνηση των μηχανικών μέρων και τις αεροδυναμικές ιδιότητες των φτερών. Όσο μεγαλύτερο το μήκος του πτερυγίου τόσο αυξάνει και ο θόρυβος. Ο θόρυβος είναι διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας και θυμίζει τον ήχο των μπάσων από διπλανή ντίσκο ή ελικοπτέρου σε απόσταση. Η ένταση και διάδοση του θορύβου από τις ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να προβλεφθεί λόγω της επίδρασης του ανάγλυφου και της εδαφοκάλυψης στην διάδοση και αντανάκλαση του ήχου (Αξιολόγηση και πρόβλεψη του θορύβου από ανεμογεννήτριες, Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας, Υπουργείο Βιομηχανίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1993).
Πρόσφατη Έρευνα Ολλανδικού Πανεπιστημίου έχει αποδείξει ότι οι μέθοδοι μέτρησης του θορύβου Α/Γ είναι λανθασμένες και τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Επίσης ανακάλυψαν ότι την νύχτα ο θόρυβος των Α/Γ είναι σημαντικά υψηλότερος και ότι οι υπόηχοι που δημιουργούν οι Α/Γ έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων...Μόλις τον Μάρτιο του 2006, η Γαλλική Ιατρική Ακαδημία ζήτησε από την Γαλλική Κυβέρνηση μετά από έρευνα που έκανε, να μην κατασκευαστούν αιολικά "πάρκα" μέσα σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές ή περιοχές στις οποίες υπάρχουν ανθρωπογενής δραστηριότητες (π.χ. βοσκοτόπια-βιοτεχνίες)  λόγω των επιπτώσεων που έχουν οι υπόηχοι (infrasound) στην υγεία των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε στο τέλος την αντίστοιχη βιβλιογραφία.

Τουρισμός
Η ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου είναι καταγεγραμμένο ότι έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού. Οι επισκέπτες περιοχών όπως η Βλάστη, τα Νάματα, το Σισάνι, έρχονται προς αναζήτηση ηρεμίας και ενός παρθένου τοπίου. Αν αντί της ηρεμίας βρουν συστοιχίες ανεμογεννητριών μάλλον θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, όπως έγινε σε εθνικά πάρκα της Δανίας, Ολλανδίας και Βρετανίας. Σε αυτές τις χώρες, που έχουν μακρά εμπειρία στα αιολικά πάρκα, δεν επιτρέπεται πλέον η δημιουργία τους σε περιοχές φυσικής ομορφιάς, αλλά σε βραχονησίδες και σημεία μακριά από ευαίσθητα οικοσυστήματα και ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Σε τουριστικές περιοχές της Ουαλίας, Δανίας και Ολλανδίας, όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα, παρατηρήθηκε μία μέση μείωση της τουριστικής κίνησης της τάξης του 30% κατά την πρώτη δεκαετία (Έκθεση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, Οργανισμός Τουρισμού της Ουαλίας, 1999).

Κτηνοτροφία
Θα αναιρεθεί η χρήση της έκτασης σαν βοσκότοπος είτε γιατί όπως ήδη αναφέραμε θα υποβαθμισθεί λόγω διάβρωσης απ' την αποκάλυψη του μητρικού πετρώματος, είτε γιατί θα πρέπει να απαγορευθεί επί μακρόν η βόσκηση σε τυχόν προσπάθειες αποκατάστασης της βλάστησης. Επιπλέον τυχόν βλάβη σε κάποια ανεμογεννήτρια ή πτώση πτέρυγας με τυχόν εκσφενδονισμό της, καθιστά επικίνδυνη την οποιαδήποτε ελεύθερη βόσκηση σε ακτίνα 3
km.

Θέσεις εργασίας
Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας για τον ντόπιο πληθυσμό. Ένα τυπικό αιολικό πάρκο απασχολεί 2-3 υπαλλήλους. Η δαπάνη δημιουργίας ενός αιολικού πάρκου, θα κατανεμηθεί κυρίως στην αγορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, δηλαδή στην κατασκευάστρια εταιρία (εξωτερικό) και τον εργολάβο. Σε αντίθεση, η μείωση των θέσεων εργασίας λόγω μείωσης της τουριστικής κίνησης (περίπου 30%) αλλά και της κτηνοτροφίας αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλάσια.

Ασφάλεια
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορεί να σπάσουν, να φτάσουν μέχρι 800 μέτρα και να προκαλέσουν καταστροφές σε παρακείμενες περιουσίες, αυτοκίνητα ή δάση. Το χειμώνα, δημιουργείται πάγος στους πυλώνες και στα πτερύγια. Με την κίνηση των πτερυγίων κομμάτια πάγου εκσφενδονίζονται σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα (BORKAS 11, Ελσίνκι, 1994).

Αλλαγή στο μικροκλίμα
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Καταρχάς πρώτη και κύρια επίπτωση στο περιβάλλον είναι η δημιουργία άνυδρων χειμώνων. Η λειτουργία των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε συνθήκες υψηλών μποφόρ δεν επιτρέπει τη δημιουργία χιονιού στις βουνοκορφές. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας και να επηρεάζονται οι καλλιέργειες. Πολύτιμοι υδροφόροι πόροι χάνονται όχι από φυσικά αίτια, αλλά τεχνητά. 

Και το πλέον οξύμωρο, από μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον. Εάν κατά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν τηρηθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τότε η λειψυδρία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μία άλλη επίπτωση που προκαλεί ο επηρεασμός του μικροκλίματος είναι και η συχνή εμφάνιση ανεμοστρόβιλων. Η περίπτωση των χωριών του Παναχαϊκού Όρους είναι χαρακτηριστική. Κάτοικοι και φορείς διαμαρτύρονται ότι πολλές φορές κάνουν την εμφάνισή τους ανεμοστρόβιλοι. Κάτι που, όπως σημειώνουν κάτοικοι μεγάλης ηλικίας της περιοχής, δε συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Μελλοντική Εγκατάλειψη
Εν τω μεταξύ, με τις ανανεώσιμες αυτές μορφές ενέργειας τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Ο χρόνος ζωής τους μόνο υψηλός δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς, δεν ξεπερνά τα 30 με 40 χρόνια. Και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες στην ελληνική ύπαιθρό. Τεράστιες εκτάσεις θα βρεθούν ξαφνικά με άχρηστους τόνους σκουριασμένου σίδερου και τσιμέντου με δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Η εγκατάλειψή τους θα είναι μοναδική. Κανείς δεν πρόκειται να απεγκαταστήσει από τις βουνοκορφές αλλά και τις γεωργικές εκτάσεις όλες αυτές κατασκευές. Το τεράστιο κόστος θα είναι αποτρεπτικό για οποιονδήποτε μέσο ιδιώτη. Το φάντασμα της μετατροπής μοναδικών παρθένων τοπίων σε απέραντα νεκροταφεία σιδερικών και τσιμέντων πλανάται απειλητικά. Η αλόγιστη επέκταση δίχως κάποιο κεντρικό σχεδιασμό οδηγεί με γεωμετρική ακρίβεια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Σε περίπτωση εγκατάλειψης της εκμετάλλευσης (αρκετά υπαρκτή πιθανότητα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αλλά και απ' την εμπειρία μας στην Ελλάδα από κατασκευές παρόμοιες σε τέτοια υψόμετρα που υποφέρουν από κεραυνούς, παγετούς και χιονοθύελλες), είναι αδύνατη η απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων όπως οι ογκώδεις θεμελιώσεις από μπετόν.

Άλλες επιπτώσεις
Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος και να προκαλέσουν παρεμβολές (ΒΒC, Έκθεση για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στη λήψη τηλεοπτικού σήματος, 1994). 
Επίσης, οι τιμές των σπιτιών και των οικοπέδων έχουν πέσει (μέχρι και 40%) σε περιοχές ανάπτυξης αιολικών πάρκων (Savills, Διεθνής Εταιρεία Εκτίμησης Ακινήτων, 1998). 

Γενικές παρατηρήσεις
Η παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο θεωρείται "καθαρή" σε σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων. Παρόλα αυτά, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την κατασκευή, μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς και οι εκπομπές για την κατασκευή των δρόμων πρόσβασης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας, έχουν υπολογισθεί σε 50 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη kW, ποσότητα υψηλότερη από αυτή που εκλείεται από την καύση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας (Νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - προοπτικές για τον 21ο αιώνα, Διεύθυνση Ενέργειας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1999).

Η αιολική ενέργεια δεν είναι φθηνή. Σε όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη των πάρκων αιολικής ενέργειας στηρίζεται με υψηλές επιδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι μεταξύ 120% και 440% σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Στη Μεγάλη Βρετανία, η τιμή ενέργειας από τον άνεμο είναι διπλάσια σε σχέση με τη συμβατική. Επιπλέον, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια κατά μέσο όρο το 25% της θεωρητικής τους δυνατότητας. Μια ανεμογεννήτρια ύψους 50 μέτρων και ονομαστική δυνατότητα 500 kW, παράγει πραγματική ενέργεια 125 kW. Ο δε χρήσιμος χρόνος ζωής τους κυμαίνεται από 10-20 χρόνια ανάλογα με τη συντήρηση και την καταπόνηση που δέχονται.
Η πλέον οργανωμένη κριτική για τα αιολικά πάρκα είναι το Darmstadt Manifesto στη Γερμανία, το οποίο υπέγραψαν πάνω από 100 ειδικοί επιστήμονες σε θέματα ενέργειας. Η Γερμανία έχει ήδη πάνω από 7000 ανεμογεννήτριες. Παρόλα αυτά, η αιολική ενέργεια συνεισφέρει λιγότερο από 1% στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γερμανίας. Η ετήσια αύξηση ενεργειακής ζήτησης είναι 70 φορές μεγαλύτερη από την αύξηση παραγωγής αιολικής ενέργειας. Η επένδυση στην αιολική ενέργεια, όχι μόνο σπαταλάει χρήματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει "καθαρή" ενέργεια και ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου είναι η μείωση και σωστή διαχείριση της κατανάλωσης της ενέργειας.

Κλείνοντας ας μας επιτραπεί η παρατήρηση ότι δεν πρέπει, στο όνομα του κέρδους, να γεμίσουν ΟΛΑ τα βουνά της Ελλάδας με ανεμογεννήτριες. Η ζημιά στις παρθένες Αλπικές ζώνες αυτών είναι πολλές, αλλά μεγαλύτερες ζημίες κάνουν οι δρόμοι και τα εργοτάξια που θα δημιουργηθούν για την τοποθέτηση των μηχανημάτων αυτών. Σας καλούμε να αναιρέσετε την απόφαση αυτή και να εμποδίσετε την οποιαδήποτε αλλοίωση της παρθένας ομορφιάς του Ασκίου όρους. Απ’ την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην προχωρήσει ένα τέτοιο καταστροφικό σχέδιο για το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας.

Με εντολή του Δ.Σ.

                                     
        Ο Πρόεδρος                                                        Η Γεν. Γραμματέας
 Κων/νος Βασβατέκης                                                  Τάνια Παλαιού

Σχετική βιβλιογραφία:

Academie Nationale de Medecine
Claude-Henri Chouard, Mars 2006The Beat is Getting Stronger:The Effect of Atmospheric Stability on Low Frequency Modulated Sound of Wind Turbines
by G.P. Van Den Berg
Journal of Low Frequency Noise, Vibration and Active Control, Volume 2004, Number I 2005


Effects of the wind profile at night on wind turbine Sound
by G.P. Van Den Berg
Journal of Sound and Vibration 277 (2004)


Perception and annoyance due to wind turbine noise- a dose-response relationship
Eja Pedersen and Kerstin Persson Wayne
Dpt. of Environmental Medicine, Goeteborg University, 2004


Wind turbine noise emission: wind speed measurements below hub height give poor accuracy
by Erik Rudolphi
"Ingemansson Technology AB", 2003, 1st March 2003


Noise annoyance from wind turbines
a review by Eja Pedersen, Halmstad University
published by the "Swedish Environmental Protection Agency", 2003, 1st August 2003Wind turbines at night: acoustical practise and sound
research by Frits G.P. Van Den Berg
presented at "Euronoise", Naples 2003, 1st March 2003


Monitoring Vibroacoustic Disease
Castelo Branco, Pimenta, Ferreira, Alves-Pereira

Αιολικά Πάρκα, 2011
Γιάννης Ραυτογιάννης Δρ Δασολογίας, και Σταύρος Κοσμάς Δασολόγος


Πίνακας Αποδεκτών:

1)    Πρωθυπουργό της  χώρας – κ. Αντώνη Σαμαρά
2)    Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο
3)    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
4)    Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο
5)    Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης - κ. κ. Παύλο
6)    Βουλευτές Νομού Κοζάνης
7)    Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δ. Μακεδονίας – Ηλία Θεωδορίδη
8)    Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας – κ. Γιώργο Δακή
9)    Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης – κ. Γιάννη Σόκουτη
10)                       Δήμαρχο Εορδαίας – κα Παρασκευή Βρυζίδου
11)                       Δήμαρχο Βοΐου - κα Παναγιώτα Ορφανίδου
12)                       Δασάρχη Κοζάνης - Σπυριδωνίδης Νικόλαος
13)                       Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
14)                       ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
15)                       Greenpeace Ελλάς
16)                       WWF Ελλάς
17)                       Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Κατά Των Αιολικών Πάρκων
18)                       Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS/MEDITERRANEAN SOS Network
19)                       ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση)
20)                       Αλκυώνη